Athens - (210) 7240039 / Crete - (2810) 222155

':

Archives

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί έναν περιβαλλοντικά βιώσιμο, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αστικό τόπο. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ολοκληρώθηκε το 2016 ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες.

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό φιλοξενώντας τρεις πολιτιστικούς οργανισμούς, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, στις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

Mουσείο Eλληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών.

Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα.

  • Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης.
  • Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία.
  • Απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικους, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
  • Προσφέρει διεξόδους που ένα παιδί αλλά και κάθε ενήλικος έχουν ανάγκη
  • Επιδιώκει τη συνεργασία με Φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την Παιδική Τέχνη.
  • Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν  περισσότερα από 10.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.
  • Προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης.
  • Συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Το Μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Ελληνικό Τμήμα) και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών

Δίκτυο για τα Δικαιώµατα του Παιδιού

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (Δίκτυο) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2004 με βασικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Δικτύου είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες/ιδες και, γενικότερα, άνθρωποι που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των παιδιών, και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθηση και την προάσπισή τους στη χώρα μας.

Όλοι μαζί αποτελούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Αποστολή για εμάς είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όραμά μας ένας κόσμος, όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα, η γνώμη τους θα λαμβάνεται υπόψη και τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά.

Με βάση τα παραπάνω, το Δίκτυο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας, μέσα από εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες, δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Επιπλέον, το Δίκτυο αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και τον έμπρακτο σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού, ορισμένα από τα οποία ουσιαστικά παραμένουν άγνωστα σε πολλούς/ές ακόμη και σήμερα. Οι δράσεις του Δικτύου υλοποιούνται όχι μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις του οργανισμού αλλά, επίσης, περιλαμβάνουν δημόσιους χώρους, πάρκα, πλατείες, σχολεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων και οπουδήποτε υπάρχουν παιδιά, και άτομα εφηβικής και νεαρής ηλικίας. Τα προγράμματα του Δικτύου προωθούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη σύμπραξη, τη δικτύωση, τον εθελοντισμό, τη συλλογικότητα και την κοινωνικοποίηση και δίνουν βήμα στα παιδιά να εκφραστούν.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του Δικτύου και ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τα προγράμματα και τις δράσεις από το κεντρικό μας φυλλάδιο.

Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων | ΙΑΧΕΣ 2022

To 1987 ξεκίνησε το Φεστιβάλ Βράχων του Δήμου Βύρωνα «Στη Σκιά των Βράχων», το οποίο καθιερώθηκε ως θεσμός το 1989. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Όμως αυτό που παραμένει το ίδιο είναι η αγάπη για τον πολιτισμό και το πάθος και το μεράκι όσων εργάζονται για το Φεστιβάλ, για ποιοτικές εκδηλώσεις.

Τα Θέατρα Βράχων «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη», σήμα κατατεθέν του Δήμου Βύρωνα, δίνουν χρώμα στις καλοκαιρινές νύχτες ολόκληρης της Αττικής. Μέσω του Φεστιβάλ, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, υπερασπιζόμαστε και προωθούμε τον πολιτισμό.

“Το Φεστιβάλ των Βράχων είναι καρπός μιας μεγάλης προσπάθειας, μια ετήσια πολιτιστική συνάντηση, που αποτελεί τον πυρήνα πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Βύρωνα. Ένα θεσμοποιημένο πολιτιστικό γεγονός που γίνεται αποδεκτό κάθε χρόνο με θέρμη, από όλους τους συμμετέχοντες. Με φάρο τις πολιτιστικές του δράσεις προβάλλεται η πόλη μας και οι άνθρωποι της”, δηλώνει ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, τονίζοντας ότι “ως Δημοτική Αρχή, επενδύουμε στον πολιτισμό, τον οποίο θεωρούμε σύμμαχος μας τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε και ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος, παιδείας, καλλιέργειας του πνεύματος, κοινωνικής αλληλεγγύης και άλλων ανθρωπιστικών αξιών”.

Tο Φεστιβάλ Βύρωνα “Στη Σκιά των Βράχων” διοργάνωνε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μέχρι το 2011.

Αλλαγή σελίδας
Το 2011 οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού προχωρούν, βάσει των προβλεπομένων από τον “Καλλικράτη”, στη σύσταση ενός Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, με στόχο τη διοργάνωση ενός ενιαίου Φεστιβάλ. Το νέο Διαδημοτικό Δίκτυο αναλαμβάνει τη διαχείριση των Θεάτρων Βράχων και τη διοργάνωση του ενιαίου πλέον Φεστιβάλ “στη Σκιά των Βράχων”. Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών σύστασης του Δικτύου, το διαδημοτικό πλέον Φεστιβάλ ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2012.