Athens - (210) 7240039 / Crete - (2810) 222155

':

Archives

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί έναν περιβαλλοντικά βιώσιμο, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αστικό τόπο. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ολοκληρώθηκε το 2016 ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες.

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό φιλοξενώντας τρεις πολιτιστικούς οργανισμούς, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, στις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

Mουσείο Eλληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών.

Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα.

  • Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης.
  • Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία.
  • Απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικους, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
  • Προσφέρει διεξόδους που ένα παιδί αλλά και κάθε ενήλικος έχουν ανάγκη
  • Επιδιώκει τη συνεργασία με Φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την Παιδική Τέχνη.
  • Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν  περισσότερα από 10.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.
  • Προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης.
  • Συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Το Μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Ελληνικό Τμήμα) και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών

Μουσείο Καζαντζάκη

Ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του 9 φορές υποψήφιου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και συγγραφέα του Ζορμπά

Ίδρυση
Εκεί που οι δρόμοι του κρασιού συναντούν τον λόγο του Καζαντζάκη και το ήρεμο κρητικό τοπίο σμίγει με την αυθεντική φιλοξενία δημιουργήθηκε το 1983 ένα μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα. Η Μυρτιά Ηρακλείου (11 μόλις χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού) ήταν το πατρογονικό χωριό του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και του ιδρυτή του Μουσείου, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιώργου Ανεμογιάννη. Το Μουσείο στεγάστηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη και ένα μικρότερο οίκημα που ζούσαν συγγενείς του Καζαντζάκη. Το 2009 το Μουσείο ανακαινίστηκε εκ βάθρων, παρουσιάζοντας μια φρέσκια πρόταση έκθεσης των συλλογών του.

Το Μουσείο
Μέσα σ’ έναν χώρο όπου εναλλάσσονται το φως και η σκιά, 650 εκθέματα παρουσιάζονται με σύγχρονη ματιά και αισθητική, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της σκέψης του Καζαντζάκη, επιφυλάσσοντας στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι στον βίο, στις λέξεις και τους στοχασμούς του συγγραφέα.

Στη Μόνιμη Έκθεση, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα από τις επιστολές και τα ημερολόγιά του, από προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια των ταξιδιών του, από δυσεύρετες φωτογραφίες, από μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, από παραστάσεις έργων του, από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και από έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον λογοτεχνικό του κόσμο.

Το φυσικό υλικό, μαζί με ψηφιακές αναπαραγωγές, αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες: 1) Ο άνθρωπος Καζαντζάκης, 2) Η «Οδύσεια» του Καζαντζάκη, 3) Αλληλογραφία, φίλοι και επιρροές, 4) Πρώιμα και θεατρικά έργα και η «Ασκητική» και 5) Μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά έργα.

Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη διαθέσιμο σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, ολλανδικά, πολωνικά και ρωσικά. Το ντοκιμαντέρ υπάρχει και σε ειδική παιδική παραγωγή του μουσείου. Τέλος, ο επισκέπτης, αν το επιθυμεί, μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση με ασύρματη ακουστική ξενάγηση (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά) ή να προγραμματίσει ξενάγηση (Ελληνικά, Αγγλικά) από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου.

Δράσεις
Εκτός από τη λειτουργία της Μόνιμης Έκθεσης το Μουσείο υλοποιεί ένα πολύπτυχο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Μεταξύ άλλων λειτουργεί ερευνητική βιβλιοθήκη, προωθώντας και ενισχύοντας την έρευνα πάνω στο έργο του Καζαντζάκη, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σχεδιάζει και αναπτύσσει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, ενήλικες, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και εφήβους, πραγματοποιεί έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις.

Αρχείο Ν. Καζαντζάκη & Γ. Ανεμογιάννη
Η συγκρότηση του Αρχείου Καζαντζάκη ξεκίνησε το 1976 από τον ιδρυτή του μουσείου Γιώργο Ανεμογιάννη. Οι συλλογές εμπλουτίστηκαν καθοριστικά από τη δωρεά σημαντικού μέρους του προσωπικού αρχείου του συγγραφέα από τη σύζυγό του Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη. Επιπλέον, πλήθος ιδιωτών συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση του αρχείου με τις δωρεές του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο, ενεργό και ανοιχτό αρχείο που αδιάλειπτα από την ίδρυση του μουσείου ως σήμερα, εμπλουτίζει τις συλλογές του με νέα τεκμήρια τα οποία συντηρεί, διαφυλάσσει και αναδεικνύει. Σήμερα αριθμεί περί τα 50.000 αντικείμενα και έγγραφα ταξινομημένα σε δέκα συλλογές ανάλογα της μορφής και του περιεχομένου τους.

Ο Γιώργος Ανεμογιάννης κληροδότησε στο μουσείο και το προσωπικό του αρχείο. Πρόκειται για ένα από τα αρτιότερα οργανωμένα θεατρικά αρχεία της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια, περιλαμβάνει: θεατρικές μελέτες τετρακοσίων και πλέον παραστάσεων, ζωγραφικά σχέδια, τρισδιάστατες μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, δημοσιεύματα Τύπου, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία, έγγραφα, σημειωματάρια, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα.

Πωλητήριο
Σε έναν φιλικό και εναρμονισμένο με τη Μόνιμη Έκθεση χώρο στεγάζεται το Πωλητήριο του μουσείου. Σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε εκδόσεις βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη (ελληνικές και ξενόγλωσσες), μελέτες για έργο του, DVDs, είδη ένδυσης, είδη για το σπίτι και το γραφείο, έργα τέχνης, αντίγραφα εκθεμάτων, παιδικά δώρα και ποικίλα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και μοναδικού ύφους, όλα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Τα είδη του πωλητηρίου είναι διαθέσιμα προς πώληση και μέσω E-Shop.

Ωράριο
Χειμερινή περίοδος (Νοέμβριος – Μάρτιος): Δευτέρα – Παρασκευή και Κυριακή 10.00 – 15.00, Σάββατο κλειστά
Θερινή περίοδος (Απρίλιος – Οκτώβριος): Δευτέρα – Κυριακή 9.00 – 17.00

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρουσιάζει περισσότερες από 400 περίπου εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος. Από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, καλύπτοντας την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως, η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι εντυπωσιακές επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

Σκοπός του μουσείου είναι να φωτίσει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να δείξει στο κοινό ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Τα εκθέματα είναι πλήρως λειτουργικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η 30ετής έρευνα του δημιουργού του Μουσείου, Κώστα Κοτσανά, στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο φορέας  παρουσιάζει 25 χρόνια ιστορίας και τέσσερα παραρτήματα σε Πελοπόννησο (Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία),  Αθήνα, Κρήτη και Ρόδο. Η συλλογή του Μουσείου έχει ταξιδέψει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο αναδεικνύοντας την τεχνολογία αιχμής του παρελθόντος μέσα από τις πλήρως λειτουργικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Περισσότεροι από 250 προορισμοί, 400 εκθέματα, 32 θεματικές ενότητες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό «ταξιδεύουν» τους επισκέπτες στον κόσμο των σπουδαίων εφευρετών της αρχαιότητας.

Το Μουσείο Κοτσανά διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, θεματικές εμπειρίες επίσκεψης και συνέργειες με άλλα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έχει προταθεί ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF) και είναι μέλος του ICOM (International Council of Museums), του Athens Culture Net και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.

Οι εκθέσεις του Μουσείου έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορία Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1980, στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (Σ.Θ.Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Προεδρικό Διάταγμα (1082 ΦΕΚ 274/3 1980).

Tο ΜΦΙΚ είναι οργανωμένο σε 7 εφορίες i) Βοτανικής ii) Γεωποικιλότητας iii) Παλαιοντολογίας iv) Σπονδυλωτών v) Ασπονδύλων (εκτός Αρθροπόδων) vi) Αρθροπόδων και vii) Γενωμικής και Γενετικών Πόρων, διαθέτει δύο Εργαστηριακές μονάδες: i) Εκπαίδευσης ii) Οικολογίας – Διαχείρισης Περ/ντος και διατηρεί μόνιμο εκθεσιακό – εκπαιδευτικό χώρο στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου (Κόλπος Δερματά) στο παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου. Σκοπός του ΜΦΙΚ είναι η έρευνα για το περιβάλλον της Ελλάδας και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και η προστασία του, η διατήρηση και ο εμπλουτισμός συλλογών και αρχείων σχετικών με το περιβάλλον (γεωλογικές, παλαιοντολογικές, βοτανικές, ζωολογικές συλλογές και αρχεία φωτογραφικής, γεωγραφικής τεκμηρίωσης, μελετών και εργασιών). Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, δηλαδή η διάχυση των περιβαλλοντικών γνώσεων σε μαθητές, φοιτητές και το ευρύ κοινό μέσω σεμιναρίων  και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως όμως μέσω της μόνιμης έκθεσης, που εδρεύει στο Ηράκλειο, αλλά και της οργάνωσης περιοδικών εκθέσεων. Στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης λειτουργεί με απόφαση της Συγκλήτου του Π/μίου Κρήτης Κέντρο Περιβαλλοντικής Κατάρτισης (ΚΕ.ΠΕ.ΚΑ.) με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών και διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων και κοινού.

Από το 1985 καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες αρχικά για τη δημιουργία και στη συνέχεια για τον εμπλουτισμό και την ταξινόμηση των συλλογών του Μουσείου. Σήμερα οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν δείγματα από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Ένα μεγάλο τμήμα τους προέρχεται από δωρεές των προσωπικών συλλογών των ερευνητών του Μουσείου. Εκτός από το υλικό που συλλέγεται στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων, κάθε χρόνο οργανώνονται εκδρομές για δειγματοληψίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα οι εργαστηριακοί χώροι, οι συλλογές και τα γραφεία  του ΜΦΙΚ στεγάζονται στα λευκά κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρου Κνωσού.

Εκτός από τις συλλογές και τα εργαστήρια, σημαντικός στόχος του Μουσείου υπήρξε και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου όπου το κοινό θα είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου και να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό από το 1994 μέχρι το 1997 πραγματοποιήθηκαν πέντε προσωρινές εκθέσεις για το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και του ευρύτερου νησιωτικού χώρου του Αιγαίου.
Η πρώτη έκθεση έγινε τον Μάιο του 1994 στο Φρούριο «Κούλε» του Ηρακλείου, η δεύτερη στο Σίβα (Πυργιωτίσσης) τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, το Μάρτιο του 1995 έγινε η τρίτη έκθεση στο Ρέθυμνο. Η τέταρτη έκθεση έγινε στα ενετικά Νεώρια της πόλης του Ηρακλείου, από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 1995. Η πέμπτη έκθεση έγινε στα Νεώρια Χανίων και διήρκεσε από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 1997.

Τον Ιούνιο του 1998 πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο άλμα καθώς το Μουσείο ενοικίασε, επισκεύασε και διαρρύθμισε ένα κτίριο 800 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο (λεωφόρος Κνωσού 157) το οποίο λειτούργησε ως εκθεσιακός χώρος, μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Στην έκθεση, προσεγγίζεται ο πολύπλοκος από γεωλογική, οικολογική και πολιτιστική άποψη, χώρος της ανατολικής Μεσογείου με ρεαλιστικές αναπαραστάσεις οικοσυστημάτων, εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου, φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα και επεξηγηματικά κείμενα.

Σήμερα το η έκθεση του ΜΦΙΚ στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς ηλεκτρικής Ηρακλείου το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ηρακλείου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το σκοπό αυτό.